Pécsi Tudományegyetem

BORkultúra szabadEGYETEM

 

 

Kereskedelmi forgalomban lévő Szekszárdi Bikavérek vakkóstolója

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

Boregyetem beszámoló 2017. 12. 13.

 

A szemeszter második Boregyetemének témája a Szekszárdi Bikavér volt, házigazdája pedig Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borkultúra Szabadegyetem rektora volt. A kóstoló rendhagyó keretek között zajlott, ugyanis a vendégek vakkóstoláson vettek részt, csupán az évjáratot tudták és azt, hogy vörös cuvéeket kóstolnak, nagy valószínűséggel Szekszárdi Bikavért. A kóstolás célja egyértelműen az volt, hogy a Szekszárdi Bikavér stílusát el tudják határolni a résztvevők. A borászok szeretnének egy definiált stílust megalkotni, amiről egyértelműen érezhetik a fogyasztók, hogy ez nem lehet más, csak Szekszárdi Bikavér.

Amit biztosan tudunk a Szekszárdi Bikavérről az a termékleírás szerinti összetétele: minimum 45% Kékfrankos, minimum 5% Kadarka, 90%-ig csak Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot;  és 10%-ig egyéb Szekszárdon engedélyezett vörösbort adó szőlőfajta engedélyezett, továbbá előírás a legalább 1 éves fahordós érlelés. A terroir egyéni markáns vonásaival szeretnének piacot teremteni, nem pedig piacot követni. Amit a Szekszárdi Bikavértől elvárnak, hogy ne domináljon egyik fajta sem és a fahordós érlelés se uralkodjon, mint másodlagos aromajegy, továbbá, hogy el tudjuk határolni a bordói cuvéetől. Heimann Zoltán így fogalmazott „Az a bikavér, ami úgy Kékfrankos erejű, hogy van szikársága a bornak, de a Cabernet és a Merlot úgy játszanak alá, hogy van gömbölyűsége.”

És akkor nézzük meg, hogy miket kóstoltunk:

Vesztergombi Pince – Bikavér (2015)

Sebestyén pincészet – Bikavér (2015)

Heimann Pince – Birtokbor (2015)

Heimann Zoltán szerint „ez a bor feminin, a bikavér férfiasabb, ez inkább Cabernet és Merlot hangsúlyos, igazán kedves és behízelgő. A kérdés pedig az, hogy a szeretnivalóság előrébbvaló-e, mint a bikavér kultusz.” Engem személy szerint megvett, ám valóban nem passzol bele a kemény, bikavér stílusba. Igazán vidám, gyümölcsös, illatban és ízben egyaránt, harmonikus, kellemes a savgerince, bársonyos az íze, de kisebb a teste, mint, amit egy bikavértől várnánk.

Takler Pince - Bikavér (2015)

Thummerer Pince - Bikavér (2015)

30 ember rájött a turpisságra és azt állította, hogy ez nem Szekszárdi Bikavér. A szervezők belecsempésztek a sorba egy Egri Bikavért is, ami egyértelműen érezhető volt az eltérő terroir és a vulkanikus talaj hatása. Uralkodó volt a mineralitás, de mellette fűszeres karakterű és kellemesen fás.

Schieber pincészet - Cuvee (2015)

Márkvárt Pince - Bikavér (2015)

Eszterbauer Pince - Bikavér (2015)

Mészáros Pince- Bikavér (2015)

Prantner Pince - Bikavér (2015)

Vida Családi Borbirtok - Bikavér (2014)

Heimann Pince - Bikavér (2014)

Tüske Pince - Bikavér (2013)

Bősz Adrián - Bikavér (2012)